GIBCA Extended 2023 -

forms of the surrounding futures mark the twelfth edition of Göteborg International Biennial for Contemporary Art which take place between 16 September –19 November 2023

Kultur i Stenum i samarbete med Samtidskonst Skaraborg on Tour och NBV är en del av biennalen GIBCA Extended 2023. Ta del av årets tematik.

Under några dagar i september kommer Kultur i Stenum medverka i biennalen med en  utställning i och kring Folkskolan i Stenum. 

Fem samtidskonstnärer gestaltar I levande minne genom performance, installation och film. De medverkande konstnärerna är:

Mandy Bernard, Alaska  / Liminality (short film) info om Mandy

Sigrid Wallskog, Skövde / Mariestad / Installation info om Sigrid

Sebastian Ruiz Bartilson, Göteborg / Performance  info om Sebastian

Berith Stennabb, Stenum / Installation/Performance info om Berith
Vitalii Fesenko, musiker från Ukraina


Öppettider:   Besöksadress: Folkskolan i byn Stenum, 532 94 Skara                                                                                    

  • 24/9 Vernissage/opening kl: 13-20 av utställningen I levande minne.
  • 28/9, 29/9 kl: 13-20 öppet att besöka utställningen.
  • 30/9 Bus tour/happening arrangerad av Samtidskonst Skaraborg on Tour. I samarbete med NBV och Konstmuseet i Skövde. Kolla in resrutten för 30/9  här nere.


Samtidskonst Skaraborg on Tour – GIBCA Extended

Lördag 30 september 2023 kl. 10.00-20.30
Start & slutplats: Konstmuseet i Skövde


Samtidigt som GIBCA Extended arrangeras en bussresa med besök på olika samtidskonstscener i Skaraborg med program ombord. Det kostar inget att åka med och det bjuds på lunch & kvällsmat. Begränsat antal platser.

Föranmälan viahttps://kulturiskovde.se/gibca-extendedsenast den 24 september.

__________________


Samtidskonstscenen i Skaraborg bjuder på allt från internationell samtidskonst i världsklass och storskalig offentlig konst av Pipilotti Rist till outsiderkonst i en wunderkammer, nationsöverskridande konstkollektiv med deltagarbaserade projekt och öppen ateljé för unga, skog och rum med utrymme för experiment, rakt ur myllan-självorganiserat kulturliv, undersökningar i stenbrott, gästande performativa vand-ringar, gästbostäder med utrymme för socialt engagerad konst, litteratur, dans, slöjd och tvärkulturella yttringar. En brokig och härlig mix av konst, alltid med näsa för vad som är på gång och med en fot i naturen, ett riktigt lantis-Berlin!

GIBCA Extended är ett nätverk öppet för alla samtidskonstaktörer i Västra Götaland. Under Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) skapar de deltagande aktörerna utställningar och program utifrån biennalens tematik.https://www.gibca.se/gibca/gibca-2023/

I och med GIBCA Extended 2021 tog vi medvetet, och efterlängtat, tillfället i akt och samlade oss i ett Skaraborgsnätverk - Samtidskonst Skaraborg. Nu 2023 fortsätter vi resan!

__________________


BUSSTUR & TIDER


10.00-10.35: Rizoma c/o Konstmuseet
http://rizomagalleri.com/
Rizoma är ett konstnärsdrivet galleri och kreativ mötesplats i Falköping som under två månader flyttar in sin verksamhet hos Konstmuseet i Skövde. Hör de berätta om hur de arrangerar utställningar, workshops, events och street art festivaler där människor får chans att mötas och inspireras av varandra genom olika former av kreativitet.


10.35
Avgång
Resa 29 minuter
Program ombord: Introducerande performance av konstnären Hanna Monola


11.05 – 12.45: Kultur i Stenum
https://stenumkultur.se
Hos Kultur i Stenum / Folkskolan i Stenum möter vi fyra konstnärer som gestaltar levande minne genom performance, installation och film. Vi får ta del av kortfilmen Liminality av Mandy Bernard (Alaska), installation av Sigrid Wallskog (Skövde/Mariestad), performance av Sebastian Ruiz Bartilson (Göteborg) och installation/performance av Berith Stennabb (Stenum). Här serveras lunch. Kultur i Stenum i samarbete med NBV.


12.45
Avgång
Resa 35 minuter
Program ombord: Interaktivt performance av Hanna Monola


13.20-13.50: Lidköpings Konsthall
https://lidkoping.se/lidkopingskonsthall
Visning av Maria Nordins utställning på Lidköping Konsthall med utgångspunkt i biennalens tematik.


13.50
Avgång
Resa 12 minuter
Program ombord: Interaktivt performance av Hanna Monola


14.05 -15.35: RUM44
http://anettesgalleri44.blogspot.com/
En gång för länge sedan i framtiden.... Välkommen till RUM44, som är en frizon för alla sorters uttryck och experiment, där konstnären Anette Sjölander och bonden Per bor och verkar. De har i år bjudit in sex konstnärer att inta gården. I flisförrådet har Tony Topp (Vänersnäs) vikit nutiden till historien och framtiden till nuet. Peter Ojstersek (Göteborg) har landat med sitt rymdskepp i den stora maskinhallen bland traktorerna. Maja Andersson (Stockholm) undersöker med hela sin kropp var hon befinner sig, i nuet eller framtiden? I Galleriet finner vi Claes Levander (Stockholm). Hans framtidsdrömmar gick i bitar, men i den mosaiken såg han så småningom helt nya helheter. I Tyska rummet håller Jeanette Schäring (Borås) förbindelser med levande världen och andra arter. Någonstans på gården öppnar grannen Annacarin Öman sitt Kafé Lycka där du får nöja dig med den kaka du får. För säkerhets skull serveras även fika i Pers Bodega.


15.35
Avgång
Resa 31 minuter
Program ombord: Videobaserat performance av Hanna Monola


16.05 - 16.45: LAC/ No Hay
www.lovisa.ivenholt.dinstudio.se
GRUB. Martin Jonsson Tibblin och Lovisa Ivenholt har arbetat med temat nostalgi - apokalyps. Installationens skulpturer är sammansatta av valda föremål och rötter och materialiserar idén om att överföring av människans själ till träden startar en metamorfos (objektens titel är Porträtt över minnen av Ångest). Vi kliver in i glappet mellan minne, fantasi och verklighet.


16.45
Avgång
Resa 1 h 10 minuter
Program ombord: Videobaserat performance av Hanna Monola


17.55 – 19.40: Tidandalens Konsthall
http://www.nyestan.se/tdkh
Under GIBCA Extended 2023 uppstår Tidandalens konsthall, ett kulturprojekt längs ån Tidan. Här skapas ett öppet rum för kreativitet, möten och samverkan där vi undersöker vad kultur kan göra för förståelsen och förändringen av en plats. Under kvällen, i samband med Kultur & Skördefesten i Mariestad, möts vi av ett fullskaletest av en möjlig framtid - K48H, ett tillfälligt kulturhus under två dygn. På biennalens tema Forms of the surrounding futures avlöser kulturupplevelser varandra med bl a performance, installationer, musik, Konstmuseet i Skövde on tour, spoken word, dans samt foto-, bild- och videokonst. Här kommer ni att kunna äta falafel från Kärlek på tallrik och stenugnsbakad pizza från Lago e Collina i pop-up konsthallens restaurang. Tidandalens konsthall i samarbete med Medborgarskolan Väst, Dacapo Mariestad, Göteborgs Universitet samt Untold Garden och Skövde Högskola.


19.40
Avgång
Resa 40 minuter
Program ombord: Performativ läsning av Hanna Monola


20.30: Tillbaka i Skövde (Skövde Kulturhus/Resecentrum)
https://kulturiskovde.se/konstmuseet


Program ombord i samarbete medhttp://www.13festivalen.com/
Performance av:www.hannamonola.com

__________________


Med reservation för eventuella ändringar.

Visa mindre